logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Woningmarkt voor landgoederen trekt na aantal zware jaren weer aan

De markt voor landgoederen in Nederland is na jaren van crisis weer licht aan het aantrekken. Op dit moment staan er in Nederland ruim 100 landgoederen te koop . De gemiddelde vraagprijs voor een te koop staand landgoed bedraagt bijna 1,5 miljoen euro.

Hiervoor krijgt de koper dan wel een woning van gemiddeld 400 vierkante meter op een stuk grond van 2,5 hectare. Een te koop staand landgoed telt gemiddeld 9 kamers, maar huizen met 15 tot meer dan 20 kamers zijn geen uitzondering. Een geïnteresseerde koper kan het best in de provincie Gelderland terecht, daar staan de meeste landgoederen (een kwart van het totaal) te koop. In Drenthe en Flevoland is vrijwel geen aanbod van landgoederen te vinden. Dit blijkt uit een analyse van NVM op alle door NVM-makelaars aangeboden en verkochte landgoederen in Nederland.

De markt voor landgoederen in Nederland is hard geraakt door de crisis. Het aantal te koop staande landgoederen verdubbelde ruimschoots van 52 in 2007 naar 115 in 2014, terwijl het aantal verkopen op jaarbasis met bijna 60% afnam, van 36 naar 15. De vraagprijs van een gemiddeld landgoed daalde van het toppunt in 2009 tot het dieptepunt van de markt in 2014 met 24%. De vraagprijs daalde daarmee ruim 4 ton, van 1,8 miljoen euro naar minder dan 1,4 miljoen euro.

Vanaf begin 2015 is licht herstel opgetreden. De vraagprijzen stijgen voorzichtig, het aanbod daalt en het aantal verkochte landgoederen is toegenomen. In 2015 zijn 23 landgoederen verkocht, in de eerste helft van 2016 al 12. In de jaren 2013 en 2014 werden er in een heel jaar slechts 15 landgoederen verkocht.

De landgoederen die in de eerste helft van 2016 zijn verkocht, hebben een gemiddelde verkoopprijs van ruim 9 ton. Daarmee ligt de verkoopprijs ruim onder de gemiddelde vraagprijs van 1,5 miljoen euro van te koop staand aanbod. Dit laat zien dat vooral de wat kleinere en minder uitbundige landgoederen het best verkocht worden, terwijl de grotere en duurdere landgoederen langer te koop staan en een groter deel van het aanbod uitmaken. Maar ook voor de woningen die wel verkocht zijn, geldt dat er gemiddeld 11% (ruim 90.000 euro) van de laatst bekende vraagprijs vanaf is onderhandeld. Bovendien is een lange adem noodzakelijk: de verkooptijd bedraagt met gemiddeld 392 dagen meer dan een jaar.
Geschreven op 09-08-2016
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.