logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Woningmarkt in vrijwel alle regio's hersteld'

De woningmarkt heeft zich in vrijwel alle Nederlandse regio's hersteld. Dat stellen economen van de Rabobank donderdag in een rapport.

Het tempo verschilt per gebied, maar in 2014 zijn er in alle regio's meer woningen verkocht dan een jaar eerder. En de gemiddelde verkoopprijs is in 37 van de veertig regio's gestegen.

Onder meer de eerder gedaalde woningprijzen, een relatief lage hypotheekrente en een groei van de werkgelegenheid hebben volgens de analisten aan het herstel bijgedragen.

"Uit onze studie blijkt dat het herstel op de woningmarkt in elke regio is ingezet", zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

In Groot-Amsterdam, Zuidwest-Overijssel, Flevoland en de Zaanstreek zijn de prijzen het hardst gestegen. "Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en Oost-Zuid-Holland lag de gemiddelde verkoopprijs in 2014 lager dan in 2013."

Groot-Amsterdam
De woningmarkt in Groot-Amsterdam is het snelst hersteld. Daar werden vorig jaar 57 procent meer huizen verkocht dan in 2013. En de prijzen zijn in die periode met 7 procent gestegen.

Ook in Utrecht, Agglomeratie Haarlem, Noordoost-Noord-Brabant en Het Gooi en Vechtstreek zijn de woningverkopen vorig jaar met meer dan 50 procent toegenomen.

"In een aantal perifere regio's, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuidwest-Drente, was de groei van het aantal transacties in 2014 aan de lage kant", zegt Aalders.

Gemeenten
Op vijf gemeenten na is overal het aantal verkochte woningen toegenomen. Maar de gemiddelde verkoopprijs is in 128 gemeenten nog wel gedaald.

"Een duidelijk geografisch patroon kunnen we daar niet in herkennen. In alle hoeken van het land vinden we gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs in 2014 daalde", stelt de econoom.

"In de meer landelijke gemeenten was de groei over het algemeen lager of daalden de prijzen. Voor wat betreft de prijsontwikkeling lopen de steden dus duidelijk voorop."
Geschreven op 04-06-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.