logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Woningmarkt beleeft beste kwartaal sinds crisis

In het tweede kwartaal van 2015 zijn opnieuw meer huizen verkocht dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het aantal transacties is daarmee terug op het niveau van voor de crisis.

Dat valt af te leiden uit voorlopige cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In het afgelopen kwartaal zijn via NVM-makelaars 37.145 woningen verkocht. Dat zijn er bijna 28 procent meer dan de 29.101 woningen die in het tweede kwartaal van 2014 zijn verkocht.

Daarmee vormen de afgelopen drie maanden het beste kwartaal in acht jaar. Het aantal transacties lag in dezelfde periode in 2008 nog op ruim 37.000, maar stortte daarna in en kwam pas eind 2014 weer boven de 30.000 uit. Inmiddels lijkt het niveau van 2007 weer te zijn bereikt.

Woningprijzen
Het herstel is ook terug te zien in de gemiddelde prijs van via NVM verkochte verkochte woningen, die voor het zesde kwartaal op rij steeg.

De gemiddelde transactieprijs van huizen nam de afgelopen drie maanden toe met 3,9 procent, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. De gemiddelde transactieprijs was 224.000 euro. Dat was vorig jaar nog 216 duizend euro. In vergelijking met het eerste kwartaal was de stijging 2,6 procent.

De looptijd van verkochte woningen, het gemiddeld aantal dagen dat nodig is om een woning te verkopen, staat nu op 112 dagen. Gemiddeld genomen staan woningen die nu worden aangeboden 338 dagen te koop. Een vijfde van de woningen staat dire jaar of langer in de verkoop.

Kanttekening
Volgens NVM-branchevoorzitter Ger Hukker is de woningsmarkt nog niet geheel hersteld. Met name op het platteland en in dunbevolkte gebieden dalen de prijzen nog altijd en is de verkoop nauwelijks toegenomen.

De NVM-voorzitter waarschuwde dat het krachtige aantrekken van de markt vooral komt door de lage rentestand. Loopt de rente op, dan kunnen het aantal transacties en de huizenprijzen zelfs weer gaan dalen.

''In 2007 en 2008 lag de hypotheekrente rond de 5 procent. Nu is dat de helft. Dat betekent dat mensen nu meer kunnen lenen. Maar als de rente straks weer is gestegen, kunnen mensen bij de bank komen om hun hypotheek te bespreken en te horen krijgen dat ze dan eigenlijk bijvoorbeeld weer 40.000 euro minder kunnen lenen.’’
Geschreven op 09-07-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.