logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Vooral woningtekort in dorpen en aan rand van grote steden'

Consumenten die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, een dorp of in landelijk gebied net buiten de grote stad zijn in hun zoektocht het minste af.

Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote steden bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad zelf. 

Van het woningtekort landt 64 procent in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft ''centrumstedelijke woonmilieus", aldus de onderzoekers.

Tegenover het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen.

Vergunning
Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er tienduizend minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw volgens de NVB achter bij de vraag.
Volgens de branchevereniging moeten er tot 2020 elk jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om enerzijds de groei van het aantal huishoudens op te vangen.

Elk jaar komen er 60.000 huishoudens bij. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig.

Het animo om te verhuizen is volgens de onderzoekers nog nooit zo groot geweest. De meeste huishoudens zijn daarbij op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn.

Door: ANP
Geschreven op 26-11-2016
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.