logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis

De woningmarkt lijkt op te krabbelen. Met name starters vinden het een mooi moment om een huis te kopen nu de woningprijzen en de hypotheekrente laag zijn. Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis.

Lenen
Win vooraf advies in of en hoeveel u kunt lenen. "We kunnen vooraf op basis van een salarisstrook bepalen wat je maximaal kan lenen", aldus Martijn van Eeuwijk, teamleider financieel advies bij Rabobank Utrecht.

"Maar het is belangrijker wat iemand aan een hypotheek wil uitgeven. Hoe ziet je uitgavenpatroon eruit? Wil je daar offers in doen of wil je dat behouden? Dan kan je misschien beter kiezen voor een lagere hypotheek."

Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), vult aan: "Kan je niet alleen de lasten van een hypotheek opbrengen, maar ook de kosten van onderhoud of in het geval van een appartement de vereniging van eigenaren betalen?"

Nieuwbouw of bestaande bouw
Aangezien het aanbod van nieuwbouwwoningen klein is, zullen de meeste starters kiezen voor een bestaande woning. Wat ook een rol speelt, is dat nieuwbouw niet meteen te bewonen is. "Soms moet je anderhalf tot twee jaar wachten, maar betaal je wel al rente tijdens de bouw", aldus Hukker.

Dankzij websites als Funda, Jaap en Huizenlijn.nl kunnen Nederlanders eenvoudig naar een woning zoeken. De meesten regelen zelf een eerste bezichtiging. Bij serieuze interesse neemt gemiddeld een op de zes Nederlanders een aankoopmakelaar in de arm.

Bod
Een aankoopmakelaar neemt veel werk uit handen in voorbereiding tot het uitbrengen van een bod. Voor wie zelf wil bieden, dient rekening te houden met de directe woonomgeving, de bouwkundige staat en een eventuele erfpacht-constructie. Bij de aankoop van een appartement dient ook gekeken te worden naar de vereniging van eigenaren.

Hukker raadt aan om vooraf een taxatie uit te voeren. "Je weet dan wat de marktwaarde is waarop je je bod kan baseren. Die paar honderd euro voor het taxatierapport moet je toch uitgeven om later de financiering rond te krijgen."

Vergeet niet de ontbindende voorwaarden bij het uitbrengen van een bod. "Mocht je een woning kopen, doe dat dan onder voorbehoud van financiering met een termijn van vier tot zes weken", adviseert Vincent Mikkers, hypotheekadviseur bij de Hypotheekshop.

Hypotheek
Als het bod geaccepteerd wordt, is het van belang om de afspraken op papier te zetten. "Zolang er geen koopakte getekend is, kan niet alleen de koper maar ook de verkoper nog van de afspraak afzien", vertelt Hukker.

Deze koopakte heb je ook nodig voor het rondkrijgen van je hypotheek. Volgens Mikkers sluit 90 procent van de starters een annuïteitenhypotheek af, in de meeste gevallen onder NHG.

"Doordat de rente historisch laag is, kiezen veel mensen ervoor om de rente tien jaar of langer vast te zetten. Starters hebben dan voor lange tijd zekerheid en de hypotheek kan in veel gevallen meeverhuizen."

Notaris
De notaris controleert het koopcontract “van A tot Z” en vraagt de hypotheekstukken op bij de financierende bank. “Hij stelt de nota van afrekening op en maakt een ontwerp van de leveringsakte, die ter controle verstuurd wordt naar de koper en verkoper”, legt Nora van Oostrom uit, woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Als alles in orde is, kunnen de leverings- en hypotheekakte ondertekend worden. Uit onderzoek blijkt dat kopers gemiddeld 783,67 euro, exclusief btw, betalen voor deze twee aktes.

Het opleveren van het huis staat los van het bezoek aan de notaris, maar vaak vindt wel de symbolische sleuteloverdracht wel bij de notaris plaats.

Een samenlevingscontract is niet noodzakelijk voor starters die in de koopwoning voor het eerst gaan samenwonen, maar wordt wel aangeraden. "Bij overlijden is niet je partner, maar je familie erfgenaam. In een samenlevingscontract kan je een verblijvingsbeding toevoegen, zodat de gemeenschappelijke zaken in eigendom komen van de langstlevende."
Geschreven op 10-11-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.