logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Verzekeraars dekken schade Airbnb niet'

Wanneer huiseigenaren hun woning verhuren via websites als Airbnb en Wimdu, zijn zij amper of niet verzekerd tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten.

De polissen van particulieren staan tijdelijke verhuur aan toeristen niet toe, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars tegen de Volkskrant.

Airbnb-verhuur is nu niet verzekerd, omdat die 'een te hoog risico op schade' met zich meebrengt. Of omdat de particuliere verhuurders 'geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben'. Dat blijkt uit een rondgang van bezorgde Airbnb-verhuurder Ferdy Santoo bij zeven verzekeraars.

"Normaal gesporken is commerciële verhuur niet gedekt. Het risico is namelijk anders. Er komen bijvoorbeeld ineens meer mensen over de vloer die zich minder verantwoordelijk voelen voor haven en goed. Daarom is dat in de meeste gevallen niet gedekt", legt Paul Koopman, van het Verbond van Verzekeraars, aan uit.

Daarom biedt Airbnb zelf ook een verzekering aan voor mensen die deelnemen aan het verhuurnetwerk. Deze verzekering biedt een garantie tot 700 duizend euro voor schade aan eigendommen van de verhuurder.

Maar het is moeilijk beoordelen of die polis goed dekking biedt, zegt Koopman. "Het is daarom goed dat huiseigenaren goed kijken naar die polisvoorwaarden en de mate van verzekering die Airbnb biedt."

Oplossingen
Koopman verwacht dat verzekeraars zich snel instellen op huiseigenaren die hun huis voor korte tijd willen verhuren door speciale polissen in de markt te zetten. "Dat is de kern van ons vak; risico’s afdekken. Het duurt niet lang voor er oplossingen worden geboden. Hoever men is weet ik niet."

Een woordvoerder van Nationale Nederlanden laat aan NU.nl weten dat de verzekeraar bezig is met het herzien van de polisvoorwaarden.

"We kijken naar de mogelijkheden om de voorwaarden aan te passen of aan te vullen. We kunnen daarbij onderscheid maken tussen actieve verhuurders, die hun woning voor langere tijd verhuren, of voor mensen die hun woning af en toe aan toeristen verhuren."

Een termijn kan de woordvoerder nog niet noemen. "Dat kan per 1 januari zijn, maar dat is nog niet bekend. Evenmin als het mogelijke effect hiervan op de premie."

Koopman, van het Verbond van Verzekeraars, adviseert daarom dat huiseigenaren die hun huis via een platform als Airbnb willen verhuren, tot dat moment goed kijken in hun polis. "Of vraag aan de verzekeraar of een tussenpersoon hoe het precies zit met dekking."
Geschreven op 11-09-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.