'Vergrijzing trekt Nederlandse huizenmarkt verder uit elkaar'
De Nederlandse woningmarkt groeit de komende tien jaar steeds verder uit elkaar. Door de vergrijzing blijven de huizenprijzen en het aantal verkochte woningen in de uithoeken van het land achter bij de Randstad.
Dat concludeert ING in een woensdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse woningmarkt.
De huizenprijzen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en de regio’s daar omheen stijgen het sterkst, terwijl de prijzen in de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland steeds meer onder druk komen te staan van vergrijzing.
In de provincie Groningen geldt dit met name voor het gebied buiten Groningen-stad.
"De woningprijs gaat omhoog als het aantal huishoudens in een regio groeit, vergrijzing heeft daarom een nadelig effect op de woningwaarde", legt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, uit.
"Jongeren zorgen voor dynamiek op de woningmarkt, zij verhuizen vaker en brengen inkomensontwikkeling mee. Waar het aantal huishoudens het snelst toeneemt en de koopkracht het hoogst is, stijgen de prijzen het hardst", aldus Blom.
De gemiddelde huizenprijzen in Nederland stijgen volgens een door ING eerder gepubliceerd rapport het komend decennium 2 procent per jaar.
Grote vier
Van de vier grote steden blijft Rotterdam iets achter qua groei, het aanbod van te koop staande huizen is daar met 6 procent groot. Blom: “Rotterdam is een andere woningmarkt dan Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Het opleidingsniveau van de inwoners is gemiddeld lager waardoor mensen ook minder verdienen. Dat drukt de huizenprijzen.”
Met name in Utrecht en Amsterdam is het opleidingsniveau van de inwoners erg hoog. Volgens de ING-econoom is Utrecht bij uitstek een kennisstad. Dat geldt in mindere mate ook voor Amsterdam en Den Haag.
De aanwezigheid van onderwijs speelt volgens het rapport sowieso een belangrijke rol in de woningmarkt. Blom: “Mensen met een opleiding zijn jong en gaan vaak in de stad wonen. Zij hebben veel kans op een baan en op een groeiend inkomen.”
Randen
Buiten de Randstad is de situatie anders en dit beeld zal ook niet snel veranderen. Volgens ING blijft 60 procent van de verhuizers binnen de eigen gemeente wonen en 85 procent in de eigen provincie.
Het aantal huishoudens is in de regio wel op peil, maar de dynamiek is weg. Mensen die daar een woning kopen, moeten daarom op andere zaken letten, zegt Blom. “Woongenot speelt hier een belangrijkere rol. De kans op winst bij verkoop is klein, maar je hebt ook minder hoge lasten.”
Volgens Blom wordt het vooral lastig voor mensen die hun huis in deze regio’s gedwongen snel moeten verkopen. Vaak zorgen de aankoopkosten dan tot een verlies in het totale plaatje.
Geschreven op 22-04-2015