logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Starter zeer relevant voor economie'

MKB-Nederland vindt dat de rol van de starter op de woningmarkt niet afgemeten moet worden aan het aantal bestaande woningen dat zij kopen. Starters zijn zeer relevant voor de economie, beweert voorzitter Michaël van Straalen.

"Verhuizingen leveren de bouw- en woningmarkt gerelateerde sectoren veel omzet op. Dit zijn de sectoren die het sterkst zijn getroffen door de crisis", aldus Van Straalen.

Dinsdag bleek uit onderzoek van het Kadaster dat starters minder vaak voor doorstroming op de woningmarkt zorgen dan wordt beweerd.

Slechts een op de drie starters koopt een woning van een doorstromer. In de andere gevallen wordt een nieuwbouwwoning of een woning van een uitstromer gekocht.

Starterslening
Diverse belangenorganisaties pleiten voor nieuw budget voor de starterslening, waarbij een van de argumenten is dat de starter een verhuisketen op gang brengt. Dat blijkt nu tegen te vallen.

"Starters kochten vorig jaar nog altijd 30.000 bestaande woningen van mensen die doorstromen op de woningmarkt." Daarnaast zou de nieuwbouw op een nog lager dieptepunt gekomen zonder de starters, stelt Van Straalen.

Starters waren in 2013 goed voor de helft van alle woningverkopen. De voorzitter is daarom van mening dat extra budget voor startersleningen "wel degelijk zinnig is".

Minister Stef Blok heeft overigens vorige maand al laten weten geen extra geld beschikbaar te stellen. Het is een crisismaatregel geweest, die inmiddels zijn werk heeft gedaan. Provincies en gemeenten kunnen hun steun aan de starters voortzetten als ze dat willen.
Geschreven op 05-11-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.