logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Kamp wil meer huizen en bedrijven verwarmen met restwarmte

Meer huizen en bedrijven moeten straks worden verwarmd door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond. En dus niet meer door gas.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren, als alternatief voor aardgas.

Nu wordt voor een deel al warmte gebruikt die vrijkomt bij bijvoorbeeld afvalverbranding en elektriciteitscentrales of die uit de bodem wordt gehaald (aardwarmte). Maar dat kan volgens Kamp op veel grotere schaal gebeuren, waarmee energie kan worden bespaard en de CO2-uitstoot afneemt.

Volgens Kamp is het een goed moment om over te gaan stappen van gas op rest- en aardwarmte, omdat in veel steden het gasnet moet worden gerenoveerd of vervangen.

''Ook bereiden we ons hiermee voor op een vermindering van de gaswinning en het in de toekomst anders inzetten van de Nederlandse gasvoorraden'', zegt de minister. De gasvoorraad neemt af en de gaskraan wordt steeds verder dichtgedraaid, ook vanwege de aardbevingen die zich door gaswinning voordoen in Groningen.

De overheid zal de komende tijd meer warmteprojecten ondersteunen. Het kabinet trok pas al 3,6 miljoen euro uit voor een proefboring in het Westland, waar op grote diepte warme uit de aarde wordt gehaald. Die warmte zou voor 80 procent in de vraag naar warmte in het Westland kunnen voorzien.
Geschreven op 02-04-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.