logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Imago van makelaars kwetsbaar in overspannen woningmarkt

Zaterdag 4 augustus werd in het Algemeen Dagblad een beeld opgeroepen van aankoopmakelaars die met een marktinformatie-monopolie misbruik zouden maken van de woningzoekende consument.

Voor onze leden en de NVM zelf is dit soort berichtgeving behoorlijk frustrerend. Uiteraard doen we vanuit de NVM-woordvoering onze uiterste best om dit soort onjuiste beeldvorming te voorkomen en zonodig recht te zetten. Niet alleen richting de pers, maar ook richting ministeries, consumentenorganisaties, Tweede Kamerleden en -last but not least- richting u als ‘NVM-makelaar in het veld’.

Misverstanden over het verkoopproces
Veel woningzoekenden zien de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar, zeker in een overspannen markt. Helaas is er ook een groep die dat niet inziet, maar zich door de huidige marktomstandigheden min of meer gedwongen ziet om een aankoopmakelaar in te schakelen.
Tegen deze achtergrond benadrukken wij het belang voor u als individuele NVM-makelaar om zo helder en transparant mogelijk te communiceren over het verloop van het verkoopproces. Niet alleen over uw eigen toegevoegde waarde en werkwijze, maar bijvoorbeeld ook over de werking van het uitwisselingssysteem en het aanbod op funda. Met name over dat laatste bestaan vaak misverstanden.
Veel woningzoekenden gaan er bijvoorbeeld vanuit dat ieder huis op funda geplaatst moet worden. Vaak denkt men ook nog eens dat die plaatsing direct na het verkrijgen van de opdracht behoort te gebeuren. Er kan daardoor het gevoel ontstaan dat het biedingsproces oneerlijk verloopt. Goede, transparante voorlichting kan dit (deels) voorkomen.

Misverstanden over funda
Omdat funda het meest gebruikte platform is voor woningkopers en -verkopers gaan woningzoekenden er al snel vanuit dat alle beschikbare woningen op funda worden geplaatst. Dit is in feite de keerzijde van het succes van funda. NVM-leden hebben een geavanceerd efficiënt uitwisselingssysteem ontwikkeld en via funda kan de consument gratis en vrijblijvend een kijkje nemen in dat systeem. De Nederlandse markt is daardoor een stuk transparanter geworden dan voorheen.

Door de toegenomen transparantie zijn consumenten er aan gewend geraakt dat zij ook zonder aankoopmakelaar met enkele muisklikken een uitgebreid beeld krijgen van het makelaarsaanbod. Dat neemt niet weg dat de consument er altijd rekening mee moet houden dat het aanbod op funda niet 100% volledig is en ook dat niet alles meteen getoond wordt.

Verkopers kunnen er immers voor kiezen om hun pand helemaal niet op funda te plaatsen (vanwege privacyoverwegingen bijvoorbeeld) of pas na verloop van tijd als de verkoop niet vlot. In de huidige markt is dat anders. Voor de consument die nu, zonder eigen makelaar, snel een volledig overzicht wil hebben van alles wat er te koop staat, zal wat meer moeten doen dan alleen op funda kijken.
Zorgvuldigheid geboden.

Wij gaan ervan uit dat de onvrede en negatieve beeldvorming die heersen onder een gedeelte van de woningzoekers, en die soms in de media wordt benoemd, voor een belangrijk deel voortvloeit uit onvoldoende kennis over het verkoopproces of frustratie over de krappe woningmarkt. De NVM blijft benadrukken dat zowel de verkoop- als aankoopmakelaar in opdracht werkt van de respectievelijke verkoper of -koper en dus geacht wordt te handelen in hun belang.

De NVM gaat ervan uit dat NVM-makelaars zorgvuldig en verantwoordelijk omgaan met hun maatschappelijke positie en in alle gevallen handelen in het belang van hun klanten en in overeenstemming met de NVM Erecode.
Geschreven op 14-08-2018
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.