logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Huizenprijzen zullen ook volgend jaar verder stijgen'

De huizenprijzen zullen ook volgend jaar verder stijgen en waarschijnlijk in een sneller tempo dan dit jaar, concluderen economen van Rabobank woensdag in een rapport over de woningmarkt.

Voor dit jaar voorzien de marktkenners een gemiddelde prijsstijging van 3,5 tot 5,5 procent. In 2017 zal voor een woning gemiddeld 5 tot 7 procent meer moeten worden neergeteld, waarmee de sterkste prijsstijging sinds 2002 wordt voorzien.

Volgens Rabobank dragen onder meer de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid bij aan de groei van de woningmarkt. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015.

Verder speelt volgens de kenners mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Boven water
De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen zal hierdoor boven water komen.

Voor starters op de woningmarkt zijn de prijsstijgingen juist ongunstig. De betaalbaarheid neemt af doordat de prijzen harder omhoog gaan dan de inkomens.

De verschillen binnen Nederland zijn echter groot. Amsterdam en Utrecht zijn zo populair dat de betaalbaarheid daar afneemt. Dat geldt in mindere mate ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten.

"We zien dat huizenkopers daarom uitwijken naar de omliggende regio’s. Op die manier sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland", aldus de Rabobank-economen.
Geschreven op 14-05-2016
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.