logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Huizenmarkt nog niet geheel op eigen benen'

De woningmarkt komt flink op stoom, maar makelaars zijn nog niet helemaal in een hosanna-stemming.

Nog niet iedereen profiteert van het herstel en ongunstige overheidsmaatregelen zouden op termijn voor een terugslag kunnen zorgen.

In de stad dreigt oververhitting, maar op het platteland zeker niet, benadrukte branchevoorman Ger Hukker van de NVM donderdag bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. "Daar zie je de vraagprijzen nog flink dalen."

Ook in een dunbevolkt gebied als Noordoost-Groningen trokken de verkopen afgelopen kwartaal aan. Datzelfde geldt voor de hele dure huizen van meer dan een miljoen euro. Maar Hukker wijst erop dat je in bepaalde plaatsen of segmenten dan moet denken aan een groei van twee naar drie transacties. "Hier is nog een lange weg te gaan."

Restschuld
Woningen die al langer dan een jaar te koop staan, profiteren bovendien niet tot nauwelijks van het herstel. Deze huizen worden zo goed als niet meer bezichtigd. "In veel gevallen speelt restschuld een rol. Mensen kunnen eenvoudigweg niet zakken met hun prijs, omdat ze dan met een schuld blijven zitten."

De NVM-voorzitter waarschuwde dat het krachtige aantrekken van de markt vooral komt door de lage rentestand. Loopt de rente op, dan kunnen het aantal transacties en de huizenprijzen zelfs weer gaan dalen.

"In 2007 en 2008 lag de hypotheekrente rond de 5 procent. Nu is dat de helft. Dat betekent dat mensen nu meer kunnen lenen. Maar als de rente straks weer is gestegen, kunnen mensen bij de bank komen om hun hypotheek te bespreken en te horen krijgen dat ze dan eigenlijk bijvoorbeeld weer 40.000 euro minder kunnen lenen."

'Markt dichtgetimmerd'

Volgens Hukker heeft politiek Den Haag de markt dichtgetimmerd met allerlei regels om de leencapaciteit terug te brengen. Deze 'groeiremmers' worden nu door de lage rente gecamoufleerd, maar ze kunnen mensen op termijn toch parten gaan spelen.

"Wat je kan lenen op de waarde van de woning - de zogenoemde hypotheeklimiet - wordt jaarlijks teruggebracht. Daarnaast wordt de Nationale Hypotheek Garantie stapsgewijs afgebouwd. Komt bij dat woningbezitters versneld moeten aflossen met hun annuïteitenhypotheek."

De Nederlandsche Bank (DNB) pleitte onlangs ook voor het nog verder terugbrengen van de leencapaciteit, door de hypotheeklimiet niet af te bouwen tot 100 procent maar tot 90 procent. "Met name starters zouden hier door ernstig in de problemen kunnen komen", aldus Hukker. De huurmarkt in Nederland biedt volgens hem niet voldoende alternatief voor mensen die zich geen eigen huis kunnen permitteren.
Geschreven op 09-07-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.