logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Grootste prijsstijging bestaande koopwoningen sinds maart 2002

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in april met 7,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, de grootste prijsstijging sinds maart 2002.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.In juni 2013 bereikten de prijzen van bestaande koophuizen een dal, sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met dat dieptepunt lagen de prijzen in april gemiddeld 16,7 procent hoger.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, was het prijsniveau echter nog 8,3 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in april ongeveer even hoog als in het voorjaar van 2006. Het Kadaster liet afgelopen week al weten dat er in april 16.694 verkochte woningen geregistreerd zijn, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Vergeleken met maart 2017 daalde het aantal verkochte woningen echter met 22,9 procent. In de eerste vier maanden van 2017 zijn in totaal 72.605 huizen van eigenaar gewisseld, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Hypotheekomzet
Volgens adviesbureau IG&H Consulting & Interim is de hypotheekomzet in het eerste kwartaal van 2017 met ruim 46 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Met deze recordstijging "is dit het beste kwartaal in tien jaar tijd", aldus de organisatie maandag.
Het aantal doorstromers en oversluiters groeide met respectievelijk 46 en 40 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Doorstromers waren goed voor 55 procent van de omzet. "Doorstromers profiteren sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen", merkt IG&H op.
Starters

Ook het ING Economisch Bureau liet maandag in een rapport over de woningmarkt weten dat doorstromers op het moment de kar trekken op de huizenmarkt.

Volgens de bank zijn ze verantwoordelijk voor twee op de drie transacties. Voor starters wordt het steeds moeilijker om er tussen te komen. Mede daardoor neemt het aantal jongvolwassenen dat bij de ouders woont toe, aldus ING.De bank stelt verder dat het aanbod op de woningmarkt inmiddels flink is gedaald en denkt dat de rente waarschijnlijk niet verder zal dalen. Het aantal verkopen zal vanaf nu licht gaan dalen, na het recordaantal woningtransacties in het eerste kwartaal van dit jaar.
Geschreven op 22-05-2017
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.