logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Gemeenteraad Utrecht komt erfpachters tegemoet

De gemeente Utrecht moet met een beter betaalbare regeling komen voor het afkopen van erfpacht. Dat is de mening van de meerderheid van de raad. D66 kwam dinsdagavond met een voorstel voor een versoepeling voor erfpachters en de VVD, CDA, SP, Student & Starter, GroenLinks en Stadsbelang Utrecht steunen dit voorstel.

In Utrecht zijn 3500 huizenbezitters die een woning op erfpachtgrond hebben gekocht. Het huis is dan wel van de eigenaar, maar de grond is van de gemeente. Daar betalen eigenaren ieder jaar een soort huurbedrag voor, een zogeheten canon. De gemeente geeft bewoners nu de mogelijkheid de erfpacht in één keer af te kopen tegen een korting.

NIET AFLOSSEN
Probleem is dat het nog steeds gaat om forse bedragen, die niet iedereen kan betalen. Utrechters die de erfpachtsom niet in één keer kunnen aflossen, vrezen nu dat ze straks nog veel meer geld kwijt zijn. Het bedrag dat per jaar wordt betaald voor de grond kan namelijk na een periode van vijftig jaar opnieuw worden bepaald.

AANPASSING CONVERSIEREGELING
D66-raadslid Lars Roodenburg heeft op dinsdagavond in de commissievergadering een voorstel gedaan voor een beter betaalbare regeling. Volgens hem gaat het afkoopbedrag met de nieuwe regeling bijna door de helft.

Daarnaast pleit D66 ervoor om de afkoopsom vast te zetten - "vastklikken" - voor mensen die het nu nog niet kunnen betalen. Deze mensen gaan dan wel een jaarlijkse canon betalen, gebaseerd op deze afkoopsom, maar de afkoopsom verandert niet meer. Zo weten deze erfpachters waar zij aan toe zijn, en wordt een grote stijging in de toekomst voorkomen. Een meerderheid heeft het voorstel gesteund.

Erfpachter Gertrude van Driesten vindt het vastzetten van de erfpacht "een goed idee". "Als ik het nu niet wil of kan afkopen, dan kan ik bij de verkoop wel vertellen dat er nog een bedrag op zit wat je nog moet betalen."

VEEL BELANGSTELLING
De belangstelling voor de commissievergadering was groot. De tribune zat vol en er was een extra zaal ingericht voor alle toehoorders. "Er zijn veel mensen aanzwezig", zegt Van Driesten. "En dat betekent dat het nog steeds enorm leeft en dat mensen enorm hopen op een haalbare regeling. Ik denk dat het voor een deel van deze mensen dichterbij gekomen is, maar voor een groot deel ook zeker niet."

Wethouder Kees Geldof heeft toegezegd nog voor het zomerreces met een nieuw voorstel te komen waarin de punten van de partijen worden meegenomen. Dat daar waarschijnlijk niet alle zorgen mee weggenomen worden, weet ook Lars Roodenburg. "Het blijft heel veel geld, nog steeds. Ook de helft van veel is nog steeds veel."
Geschreven op 29-03-2017
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.