logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Eindejaarstips voor woningeigenaren

Door wijzigingen in belastingregels kan het voordelig zijn om bepaalde uitgaven nog voor het einde van het jaar te doen of juist uit te stellen tot volgend jaar.

In dit artikel de eindejaarstips voor woningeigenaren.

Als u verwacht in 2015 minder te gaan verdienen, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2015 vooruit te betalen. Uw aftrek kan dan hoger uitpakken dan wanneer u in 2015 de rente betaalt.

Vooruitbetalen kan ook in uw voordeel werken als u belasting betaalt in box 3 of als u momenteel een hypotheekrenteaftrek van 51,5 procent heeft, dat wordt namelijk volgend jaar verlaagd naar 51 procent. Uw hypotheekverstrekker moet wel toestemming geven om vooruit te betalen.

Verkopen
Mocht u uw woning met overwaarde verkopen en u koopt nog geen nieuwe woning, dan is het wellicht handig om de overdrachtsdatum na 1 januari te plannen. Anders zult u de overwaarde moeten meenemen in uw vermogen, waardoor u 1,2 procent belasting betaalt boven de vrijstelling in box 3.

Het tijdelijke lage btw-tarief van 6 procent op arbeidskosten bij renovatie van bestaande woningen wordt verlengd tot juli 2015. Uw verbouwing moet voor die tijd afgerond zijn om hiervan te profiteren.

Hypotheek
Wanneer u een kleine hypotheek heeft, kunt u overwegen deze voor 1 januari af te lossen. Dan profiteert u in 2015 van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld, wat neerkomt op het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten.

Mocht u op het punt staan om een woning te kopen, kan het slim zijn om in 2014 de hypotheek te regelen. Niet alleen wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd. Ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen daalt in 2015.

Koopt u een woning van iemand die na 1 september 2012 eigenaar werd, dan betaalt u alleen overdrachtsbelasting over de eventuele meerwaarde. In 2015 vervalt deze verruimde termijn van 36 maanden en betaalt u geen overdrachtsbelasting als de woning binnen zes maanden opnieuw verkocht wordt.

Schenken
De tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd. Dat betekent dat de ontvanger voor het einde van het jaar eigenaar moet zijn van een woning om nog aanspraak te kunnen maken op deze vrijstelling van 100.000 euro.

Deze verruimde vrijstelling geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd en relatie tussen schenker en ontvanger. Het geld dient wel besteed te worden aan de aankoop van een eigen woning, aflossing van de hypotheek, het verbouwen van de eigen woning, de afkoop van erfpachtcanon of het aflossen van restschuld.

Mocht uw kind al eerder een schenking hebben ontvangen waarbij gebruikgemaakt is van de eenmalig verhoogde vrijstelling, dan moet dit bedrag in mindering worden gebracht op 100.000 euro.

Vanaf 2015 gelden weer de normale vrijstellingen. Zo kunnen ouders hun kinderen, tussen 18 en 40 jaar, eenmalig 52.281 euro schenken indien het geld gebruikt wordt voor een studie of een eigen woning.
Geschreven op 01-12-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.