logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Eigen Huis Marktindicator bereikt hoogste waarde in 10 jaar tijd

Huizenkopers hebben weer meer vertrouwen in de woningmarkt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die in september steeg naar waarde 100. Dé thermometer van het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt bereikt hiermee een eigen record. Nooit eerder gaf de in 2004 geïntroduceerde stemmingsindicator zo’n hoge waarde aan.

Het consumentenvertrouwen nam in september voor de 21ste maand op rij toe. Nu de neutraalwaarde van 100 is bereikt en de Eigen Huis Marktindicator zwarte cijfers schrijft, is het negatieve sentiment onder huizenkopers verdwenen.

Belangrijke reden voor het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt is de lage hypotheekrente in combinatie met het fors gedaalde prijsniveau van woningen. Ook het ruime koopaanbod maakt kopers enthousiast. De kans dat een huizenzoeker daardoor de best passende woning vindt, is aanmerkelijk groter dan in de jaren voor de crisis. Tot slot heeft het kabinet gezorgd voor relatieve rust onder huiseigenaren door aan te geven geen nieuwe maatregelen in petto te hebben die de betaalbaarheid van een eigen woning verder aantasten.

Wel wordt het positieve sentiment wordt getemperd door de blijvende onzekerheid over de eigen financiële situatie en door de ontwikkelingen in de economie.

Het toegenomen consumentenvertrouwen blijkt ook uit de verkoopcijfers. In augustus werden 12.328 woningen verkocht. Dat is 23,6% meer dan in dezelfde maand vorig jaar en het hoogste aantal sinds augustus 2008. Ruim 50 procent van de consumenten verwacht dat de huizenprijzen de komende 12 maanden zullen stijgen. Vorig jaar rond deze tijd dacht slechts 17 procent daar zo over.

Regionale verschillen blijven onverminderd groot. Koploper woningverkopen is de provincie Utrecht met een stijging van 37%. Hekkensluiter is de provincie Drenthe waar het aantal woningtransacties juist met 4,2% afnam. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in augustus met 1,7% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Maar vergeleken met 2008, net voor de economische crisis, liggen de huizenprijzen nog altijd zo’n 19% lager.
Geschreven op 02-10-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.