logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

'Consument slecht in hypotheektermen’

Ruim 40 procent van de Nederlanders met een hypotheek weet niet goed wat hypotheektermen betekenen.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Panelwizard blijkt dat consumenten het minst bekend zijn met de term bereidstellingsprovisie. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Hypotheker.

Van de ondervraagden zegt 55 procent nog nooit van dit woord te hebben gehoord. Bijna een kwart kent de term, maar weet niet wat het betekent.

Een hypotheekverstrekker stelt een hypotheekofferte op met een beperkte geldigheid. Als een aanvrager de periode wil verlengen, moet hij daarvoor betalen. Dat bedrag heet een bereidstellingsprovisie.


Splitsingsakte
Daarna volgt het onbekende woord splitsingsakte. Zo’n 23 procent van de respondenten kent de betekenis niet en 38 procent heeft de term nog nooit gehoord.

Hoe een appartementencomplex opgesplitst is, staat in een splitsingsakte. Daarin staat welke ruimte bij een bepaald appartement horen en welke ruimtes gemeenschappelijk zijn.

Bijleenregeling
Ook de bijleenregeling is relatief onbekend: 28 procent weet niet wat het betekent en 32 procent kent het woord in zijn geheel niet.

Huiseigenaren dienen bij een verhuizing de overwaarde van hun huis gebruiken om hun nieuwe woning te financieren. Daar is de bijleenregeling voor bedoeld.

Voor het onderzoek zijn duizend consumenten ondervraagd die een hypotheek hebben of om van plan zijn om binnen een jaar een hypotheek af te sluiten of aan te passen
Geschreven op 02-09-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.