logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Concurrentie schaduwbanken levert lagere hypotheekrente op

Banken krijgen steeds meer concurrentie van alternatieve hypotheekverstrekkers. Dat leidt tot lagere hypotheekrentes.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van een rapport van adviesbureau IG&H. Het marktaandeel van deze zogenoemde schaduwbanken is in het tweede kwartaal van 2015 gegroeid naar ongeveer 10 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen.

Het is voor IG&H lastig om het marktaandeel te berekenen, omdat de hypotheken via verschillende partijen worden verstrekt. Dat gebeurt onder meer via tussenpersonen zoals De Hypotheker en Hypotheekshop. Het adviesbureau heeft de berekeningen met hulp van de partijen zelf berekend.

Grootbanken
De drie grootbanken hadden in 2011 nog een gezamenlijk marktaandeel van bijna 70 procent. Inmiddels kunnen Rabobank, ABN Amro en ING rekenen op een marktaandeel van minder dan 60 procent.

Met name Rabobank heeft ingeleverd. Het marktaandeel is van 30 procent naar 20 procent gezakt. Daarmee was het marktaandeel van Rabobank in het tweede kwartaal zelfs iets kleiner dan dat van ABN Amro. Tussen 2006 en 2013 was het aandeel van Rabobank nog anderhalf tot twee keer zo groot als dat van concurrent ABN. ABN Amro is een van de weinige banken die zijn marktaandeel heeft laten groeien. De bank heeft het grootste aandeel sinds de eerste meting in 2006.

Nieuwkomers
Munt Hypotheken, Dynamic Credits, Hypotrust, Syntrus Achmea, HQ Hypotheken en CMIS zijn voorbeelden van schaduwbanken op de hypotheekmarkt. Munt Hypotheken is de grootste speler onder de nieuwkomers. Het bedrijf is sinds eind 2014 actief en staat nu in de top tien van hypotheekverstrekkers. De onderneming wist enkele miljarden van met name pensioenfondsen aan te trekken.

Aantrekkelijk
Volgens de krant is de hypotheekmarkt aantrekkelijk voor beleggers, omdat het rendement hoger is dan op staatsleningen. Nederlandse hypotheken worden als relatief veilig gezien, omdat er betrekkelijk weinig wanbetalers zijn.

De schaduwpartijen, ook wel regiepartijen genoemd, zijn volgens IG&H in trek, omdat die het voor beleggers makkelijk maken om in de hypotheekmarkt te stappen. De investeerder legt geld in en de regiepartijen verzorgen de rest. Het adviesbureau verwacht dat het marktaandeel van de regiepartijen verder zal groeien.

Rentemarges
De concurrentie op de hypotheekmarkt, of eigenlijk het gebrek daaraan, is al langer een heikel punt. Banken zouden hierdoor hoge marges kunnen rekenen, was een veel gehoorde klacht. Maar bij een recente meting door de Vereniging Eigen Huis (VEH) bleek dat banken hun rentemarges fors aan het terugschroeven zijn. Volgens VEH is dat een reactie op de nieuwe concurrentie.
Geschreven op 06-09-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.