logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Blok houdt vast aan strengere hypotheeknormen

De strengere hypotheeknormen die op advies van het Nibud vanaf 1 januari gelden, worden niet versoepeld of uitgesteld.
Minister Stef Blok (Wonen) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer.

De normen van het instituut voor budgetvoorlichting moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten.

Het CDA had Blok gevraagd om de regeling op z'n minst uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Die keerden zich tegen de aanscherping van de normen, die vooral zal gelden voor de lagere inkomens.

Ze vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren.

CDA
Blok bracht CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in herinnering dat het in 2012 twee CDA-ministers waren die bepaalden dat advies van het budgetinstituut Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen.

Hij wees er ook op dat de leennormen voor zeer energiezuinige woningen ruimer worden. Volgens Blok kunnen banken ook nog altijd 'maatwerk' leveren.

Nibud
Nibud maakte in november bekend dat de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen volgend jaar daalt.

Inkomens tot 28.000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3 procentpunt lager.

Als de hypotheekrente wordt meegewogen, kunnen Nederlanders volgend jaar wel meer lenen. De rente is namelijk dit jaar fors gedaald.
Nibud heeft de maximale financieringslast anders berekend. Zo wordt er rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen.
Geschreven op 10-12-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.