logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Blok en notarissen oneens over schenking

Volgens minister Stef Blok van Wonen (VVD) zit er geen maas in de wet die het tijdelijk mogelijk maakt om 100.000 euro te schenken voor de aanschaf van een huis, of voor een verbouwing.

Dat heeft de minister vrijdag laten weten in antwoord op Kamervragen. Netwerk Notarissen, dat de kwestie naar buiten bracht, laat zaterdag echter weten dat zij er nog steeds van overtuigd zijn dat er een maas in de wet zit.

Mensen die gebruik willen maken van de tijdelijk verruimde belastingvrije schenking van 100.000 euro, die eind dit jaar afloopt, moeten nog dit jaar een huis kopen. Volgens het landelijke netwerk van notariskantoren geldt dat echter niet voor kluswoningen. Die kunnen volgens hen ook nog in 2015 of 2016 worden aangeschaft.

"Minister Blok geeft geen enkele onderbouwing. Hij hanteert een soort redenering van" 'het kan niet, omdat het niet kan'", zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "De minister zegt dat ook kluswoningen dit jaar moeten worden aangeschaft, maar wij kunnen dat nergens terugvinden in de wet."

Verbouwing
Het geld van de schenking moet worden besteed aan de aanschaf van een woning, of aan een verbouwing. Wie een woning aanschaft, moet dat nog dit jaar doen.

Maar wie het geld wil gebruiken voor een verbouwing, hoeft volgens Van der Geld nog niet dit jaar over een woning te beschikken. "Als het geld maar voor 1 januari 2017 is uitgegeven aan een verbouwing."


Risico
Volgens Van der Geld hebben zich al tientallen mensen gemeld die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een kluswoning via deze maas in de wet.

Doordat de notarissen en de minister het oneens zijn over de interpretatie van de schenkbelasting, blijven die mensen in onzekerheid zitten. Als iemand de kluswoningconstructie gebruikt terwijl de notarissen toch geen gelijk hebben, moet hij of zij mogelijk alsnog enkele duizenden euro's aan schenkbelasting betalen.

Geen uitzondering
Het ministerie van Financiën benadrukt zaterdag dat er voor kluswoningen geen uitzondering geldt. "Over de woning moet in 2014 inkomstenbelasting worden betaald, anders geldt de tijdelijk verhoogde vrijstelling niet", stelt een woordvoerder.

Vanaf volgend jaar geldt de oude, lagere vrijstelling weer. Ouders mogen kinderen dan maximaal ruim 52.000 euro schenken. Voor andere groepen is de vrijstelling iets meer dan 2.000 euro.
Geschreven op 20-10-2014
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.