logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Ons aanbod:
Bel ons:
(030) 879 77 70

Asbestdaken vanaf 2024 definitief verboden

In 2024 zijn asbestdaken definitief verboden. Dat maakte staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) maandag bekend. Ruim driekwart van deze asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven.

Omdat het verwijderen van het kankerverwekkende materiaal een kostbare zaak is, zal het ministerie vanaf 2016 subsidie verstrekken om eigenaren van asbestdaken hierbij te ondersteunen. Daarvoor is minimaal 75 miljoen euro beschikbaar.

Asbestdaken worden aangetast in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. ''Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod’’, aldus Mansveld.

De staatssecretaris bezocht maandag in het Friese Nij Beets een veebedrijf dat zijn asbestdaken heeft vervangen door een dak met zonnepanelen. Agrarische bedrijven kunnen dat doen met financiële steun van de overheid.

Buitenlucht
Asbest in gebouwen dat niet in contact staat met de buitenlucht, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal, wordt niet verboden.

Agrariërs vervangen in toenemende mate al hun asbestdaken om er zonnepanelen op te plaatsen, zegt de Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland in een reactie op het algehele verbod. De woordvoeder van de vereniging stelt dat de dakbedekking wordt vervangen voor bituum om daar dan de zonnepanelen op te plaatsen. Boeren zouden daar wel in geïnteresseerd zijn omdat met grote oppervlaktes veel rendement is te halen.
Geschreven op 02-03-2015
Share:
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.